گزارش سالانه دیتاک؛ از وضع استارتاپ‌ها در سوشال تا بازگشت به اینستاگرام

سال‌هاست که شبکه‌های اجتماعی به یک بخش جدایی‌ناپذیر و غیر قابل حذف از زندگی ایرانیان تبدیل شده است. ایرانی‌ها در شبکه‌های اجتماعی خرید و فروش می‌کنند، می‌خندند، با هم معاشرت می‌کنند، اعتراض می‌کنند، برای اتفاقات دردناک اشک می‌ریزند و در یک کلام زندگی می‌کنند. با وجود رشد روزافزون حضور و فعالیت کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی، هنوز هم جنبه‌های بسیاری از این زیست مجازی برای متخصصان و فعالان این حوزه ناشناخته است.

پلتفرم Social Listening ایرانی دیتاک سعی دارد با جمع‌آوری، رصد و تحلیل داده‌ رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی دریچه‌ای نو به سوی درک عمیق‌تر ترندها، نظرات و نیازهای کاربران ایرانی بگشاید. دیتاک اخیراً گزارش سالانه خود را با عنوان «رفتار کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی در سال ۱۴۰۲» منتشر کرده است.

وضعیت استارتاپ‌های ایرانی در شبکه‌های اجتماعی

گزارش دیتاک در سه بخش، وضعیت استارتاپ‌های ایرانی را در شبکه‌های اجتماعی به تصویر کشیده است. در اسلاید زیر ۷ شرکت با بیشترین تعداد بازدید (ایمپرشن) مورد توجه است. اسنپ با ۷۰۲ میلیون ایمپرشن رتبه نخست را دارد و سپس فیلیمو، دیوار و دیجی‌کالا.

در اسلاید دیگری از این گزارش آمده که فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش با ۲ میلیون نفر دنبال‌کننده بیشترین میزان فالوور را در اینستاگرام دارد. فیلیمو، دیجی‌کالا و خانومی در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

بازگشت بیش از ۹۰ درصد کاربران اینستاگرامی بعد از فیلترینگ

اطلاعات منتشرشده در گزارش سالانه دیتاک نشان می‌دهد، در بین شبکه‌های اجتماعی، هنوز هم اینستاگرام با وجود فیلترینگ همچنان محبوب‌ترین پلتفرم نزد ایرانیان است. کلان‌داده دیتاک خبر از بازگشت ۹۰ درصد از کاربران فعال پیش از فیلترینگ، به این شبکه اجتماعی می‌دهد. این نتیجه‌گیری که نظرسنجی ایسپا در دی ۱۴۰۲ نیز آن را تایید می‌کند، حکایت از شکست سیاست‌های فیلترینگ دارد.

ایرانی‌ها سال گذشته ۱۳۰ هزار میلیارد تومان در شبکه‌های اجتماعی خرج کردند!

سالهاست که شبکه‌های اجتماعی، به ویژه اینستاگرام به فضایی برای کسب و کارهای ایرانی تبدیل شده است. تخمین دیتاک نشان می‌دهد، ایرانی‌ها در سال ۱۴۰۲ حداقل ۱۳۰ همت (هزار میلیارد تومان) در شبکه‌های اجتماعی گردش مالی داشته‌اند. ۷۰ هزار میلیارد، یعنی بیش از نیمی از این مبلغ مربوط به بازار خرده‌فروشی یا آنلاین‌شاپ‌ها است.

ایرانی‌ها روزانه ۱۶۰۰ شاهنامه می‌نویسند و بیشتر از عمر نوح، محتوا می‌بینند!

مجموع بازدید یا ایمپرشن ایرانی‌ها از کل شبکه‌های اجتماعی در طی یک سال  ۴.۵ هزار میلیارد است. آمارها نشان می‌دهند که هر ایرانی بالای ۱۵ سال، به طور متوسط روزانه ۲۲۰ محتوا در پلتفرم‌های اجتماعی می‌بیند. اگر بازدید هر پست فقط ۳ ثانیه زمان بگیرد، ایرانی‌ها روزانه بیشتر از عمر نوح (بیش از ۱۱۰۰ سال) از عمر خود را صرف شبکه‌های اجتماعی می‌کنند.

اینکه محصول یا شرکت شما در شبکه های اجتماعی چه میزان بازدید گرفته یک مساله مهم نزد صاحبان کسب و کارهاست اما، به تنهایی نمی‌تواند ملاک خوبی برای سنجش میزان اثرگذاری حضور یک برند در شبکه‌های اجتماعی باشد. بخشی از گزارش «رفتار ایرانیان در شبکه های اجتماعی» به بررسی حضور برندهای مطرح استارتاپی بر اساس معیارهای محبوبیت، آگاهی و تعداد منابع (حساب‌های کاربری یکتایی که درباره برند اظهار نظر کرده‌اند) پرداخته است.

بر اساس تحلیل دیتاک، فیلیمو مثبت‌ترین و اسنپ منفی‌ترین احساسات را نزد کاربران شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است. نکته قابل توجه در این بخش از گزارش، نزدیک کسب و کارهای مشابه به هم از نظر موقعیت روی محور افقی یعنی احساسات است (طاقچه و فیدیبو، اسنپ و تپسی، فیلیمو، نماوا و فیلمنت). بر این اساس، می‌توان چنین نتیجه گرفت که در تعیین مثبت یا منفی بودن احساسات مشتریان، بیش از نحوه عملکرد یک برند، حوزه فعالیت آن برند است که اهمیت دارد.

موضوعات مهم سال ۱۴۰۲

جنگ غزه، اعتراضات، انتخابات، اتباع افغان، جنگ اوکراین، تتلو و حادثه کرمان به ترتیب ۷ اتفاقی بودند که بیشترین توجه را از سوی ایرانیان در سال ۱۴۰۲ در فضای شبکه‌های اجتماعی دریافت کردند. این وقایع از نظر موضوعی متنوع هستند اما اغلب آنها دارای قابلیت برانگیختن واکنش های افراطی و ایجاد دودستگی بین کاربران بودند. نکته جالب دیگر، حضور تتلو به خاطر حواشی مربوط به او در این لیست است. این خواننده آنقدر در شبکه‌های اجتماعی توجه جلب کرده که اگر در بین برندهای برتر سال ۱۴۰۲ مورد بررسی قرار می‌گرفت، برند چهارم فهرست می‌شد.

آمریکا؛ محبوب‌ترین مقصد مهاجرتی ایرانیان در شبکه‌های اجتماعی

آنطور که بازدید محتواهای شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد، مهاجرت یکی از دغدغه‌های مهم کاربران فضای مجازی است. حضور کشورهای عربی در میان مقاصد مورد توجه ایرانیان از نکات جالب این گزارش است. از میان کشورهای عربی، امارات در رتبه ششم و عمان در رتبه هشتم در فهرست مقاصد مهاجرتی ایرانیان قرار دارند.

 

نسخه کامل گزارش را از اینجا دریافت کنید

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۰ میانگین: ۰]
link

مطالب مرتبط

خبرها

نتایج نظرسنجی «چندین»: نسل جدید کارجویان از چه زاویه‌ای به چالش‌های کاری نگاه می‌کنند؟

چطور می‌توان نسل جدید کارجویان را شناخت و انتظارات آن‌ها از محیط کار را درک کرد؟ «چندین» با برگزاری یک نظرسنجی از بازدیدکنندگان غرفه توسن در چهاردهمین نمایشگاه کار دانشگاه…

دیدگاه‌تان را بنویسید

بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدهای هفته

پادکست زوم