پنل «سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی» با حضور «مهدی عباسخانی» مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی «حرکت اول»، «رضا سمیعزاده» مدیرعامل هلدینگ فاخر، «احمدرضا نخجوانی» مدیرعامل و بنیانگذار شرکت سرمایهگذاری مکس امید و «یحیی پالیزدار» مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی فولاد مبارکه یکی از پنلهای یلداسامیت امسال بود که سهشنبه، 4 دی 1403 در تالار وزارت کشور برگزار شد.
سرمایهگذاری خطرپذیر و رشد جدی CVCها
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی «حرکت اول» زیر مجموعه اپراتور همراه اول در این پنل با بیان اینکه در سالهای اخیر با رشد جدی تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی یا «CVC» در اکوسیستم استارتاپی مواجه هستیم، گفت: «حضور و رشد این صندوقها متاثر از درخواست جدی صنعت برای حضور در اکوسیستم استارتاپی یا داشتن سهمی از حوزه اقتصاد دیجیتال در کشور است.»
«مهدی عباسخانی» با بیان اینکه بررسی روندهای بینالمللی و ترندهای جهانی این موضوع را تایید میکند، افزود: «آمارهای جهانی نشان میدهد سهم شرکتهای سنتی یا صنعتی تا سال ۲۰۲۸ دو و نیم برابر میشود و پیشبینیها نشان میدهد تا سال ۲۰۲۸ سهم بازگشت سرمایه در این شرکتها سه و نیم برابر خواهد شد. البته همه ما میدانیم صنایع ما این روزها با مشکلات و چالشهای جدی هم روبهرو هستند و از قضا این چالشها به شدت در عملکرد صندوقها هم تاثیرگذار بوده است.»
شایعات مربوط به افزایش سهام حرکت اول در دیجیکالا
مهدی عباسخانی، مدیرعامل حرکت اول و رییس هیات مدیره جدید دیجی کالا، در مراسم یلدا سامیت در پاسخ به این پرسش که آیا با بیشتر شدن احتمالی سهام حرکت اول در آینده، کارآفرینانی مثل حمید و سعید محمدی قرار است این مجموعه را ترک کنند یا خیر گفت: «در حرکت اول ما به کارآفرینان ایمان داریم و تاکنون هرچه سرمایه گذاری کردیم خواستیم که کارآفرینان در آنجا بمانند و مسیر را ادامه دهند؛ مثل همراه مکانیک که با تزریق سرمایه رشد کرد و با هدایت کارآفرینان خود به نقاط درخشانی رسید. اساسا در حین سرمایهگذاری شرط ماندن کارآفرینان آن مجموعه از شرایط اصلی ما است و از آنها میخواهیم که دستکم سه تا پنج سال در این بیزینس باقی بمانند و مسیر رشد آن را با سرمایه جدید رقم بزنند. هویت کسب و کار به کارآفرین است و بنابراین وقتی ما وارد سرمایهگذاری میشویم عمدتاً زیر ۴۰ درصد هستیم و فقط به عنوان سهامدار وارد میشویم.»
رییس هیات مدیره گروه دیجی کالا با تاکید بر اینکه هویت یک برند به کارآفرینان آن مربوط میشود تأکید کرد مجموعه حرکت اول بهعنوان سهامدار وارد یک تیم میشود اما به هیچ عنوان اجازه دخالت در امور شرکت را به خود نمیدهد: «انتظار ما از سعید و حمید محمدی به عنوان بنیانگذاران دیجیکالا این است که لااقل پنج سال تا ده سال در همین مجموعه باقی بمانند و به کار خود ادامه دهند. خود این عزیزان هم خواستند که شرایط ادامه همکاری را بسنجند تا ببینند مسیر همکاری ما و دیجیکالا چطور میتواند پیش برود و آنها در کنار این مجموعه باقی بمانند.»
عباسخانی همچنین تأکید کرد ارزش پرتفوی حرکت اول تا امروز به ۱۰ همت رسیده و گردش مالی آن در سال خیلی رقم بیشتری است. او تأکید دارد حرکت اول قصد دارد با گسترش پرتفو خود به تمامی صنایع و حوزهها ورود کرده و در راستای اعتلای اقتصاد دیجیتال در کشور تلاش کند.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی «حرکت اول» سپس با بیان اینکه حرکت اول سال ۹۷ به عنوان بازوی سرمایه گذاری خطرپذیر همراه اول تاسیس شد، گفت: «این صندوق با نگاه سرمایهگذاری در اکوسیستم دیجیتالی کشور و به عنوان درآمد و سرمایهگذاری شکل گرفت و هدف ما سرمایهگذاری روی اکوسیستم دیجیتالی کشور در حوزههایی مانند سلامت، توریسم، لجستیک و… بود. عمده سرمایهگذاری ما در ۳ سال اخیر حدود ۱.۳ همت قبل از دیجیکالا و روی ۸ شرکت بود. همچنین روی ۳ صندوق سرمایهگذاری کردیم. همچنین در حوزه شتابدهی هم در سه شرکت سرمایهگذاری کردیم.»
گفتنی است چندی پیش اعلام شده بود که پس از مذاکرات متعدد «حرکت اول» بازوی سرمایهگذاری جسورانه همراه اول ۴۰ درصد از سهام گروه دیجیکالا را خریداری کرده است. در همان زمان دیجی کالا در بیانیهای رسمی اعلام کرد این معامله قرار نیست منجر به تغییری در مدیران عامل این شرکت بشود. در بیانیه دیجی کالا آمده بود: «طی این توافق، بنیانگذاران و تیم راهبری دیجیکالا همچنان مدیریت اجرایی و راهبری شرکت، تدوین استراتژی کسبوکار و انتخاب مدیران ارشد را برعهده خواهند داشت. پس از این توافق، همچنان هیچ سهامداری بهتنهایی کنترل شرکت را دراختیار نخواهد داشت.»
تکمیل زنجیره سرمایهگذاری خطرپذیر
هلدینگ فاخر یک شرکت لجستیک ولی زیرساخت های تکنولوژیک هم مثل شرکتهای آی تی و فینتک دارد. حدود ۲۰ شرکت تحت پوشش هلدینگ هستند.
پاسخ به این پرسش که چه اتفاقی میافتد که چنین هلدینگی میخواهد سهمی از حوزه اقتصادی دیجیتال داشته باشد؟، آغازگر صحبتهای مدیرعامل هلدینگ فاخر در این پنل بود.
«رضا سمیعزاده» گفت: «متاسفانه این حوزه به دلایل مختلف خیلی توسعه یافته نیست و ما به این نقطه رسیدیم که زمینههای مختلفی برای فعالیت وجود دارد و ما خودمان به تنهایی نمیتوانیم آن را انجام دهیم و شرکتهایی که ایجاد میکنیم هم کافی نیست. در ابتدا سعی کردیم خودمان بیایم و زنجیره را تکمیل کنیم. اما بدون ورود ایدههای جدید امکان این کار وجود ندارد. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که باید اکوسیستم نوآوری را راهاندازی بکنیم. از این رو نونا را راهاندازی کردیم.»
او هدف راهاندازی نونا را از ایده به شتابدهنده رسیدن دانست و افزود: «به اینجا رسیدیم که باید سرمایهگذاری هم انجام بدهیم و بعد دیدیم این برای شرکت ما و برای مجموعه ما کافی نیست ما چیزی ورای این لازم داریم.»
سمیعزاده در بخش دیگری از صحبتهای خود اظهار کرد: «بسیاری از بخشهای لجستیک برای شرکتهای بزرگ مثلاً بیمه و بانکها جذابیت ندارد و بنابراین نیاز به ایدههای جدید در زمینههای تحول دیجیتال وجود دارد. ما در لجستیک هستیم ولی سبدی که ما نیاز داریم بسیار فراتر از لجستیک است.»
چالش سرمایهگذاری خطرپذیر
«احمدرضا نخجوانی» مدیرعامل و بنیانگذار شرکت سرمایهگذاری مکس امید دیگر سخنران پنل «سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی» بود. او با بیان اینکه شرکت مکس ۵ سال پیش تاسیس شد. از یک سال پیش با کمک شرکت مکس، مکس امید را تاسیس کردیم و به عنوان یک سرمایهگذاری مشترک در این یک سال هم دو تا پروژه اصلی در دست داریم که یکی شرکت نرمافزاری ۲۳ ساله هست و یکی هم کلینیکهای زنجیرهای مکس دنتال که در حال تاسیس و راهاندازی است.»
نخجوانی با بیان اینکه تفاوت ورود سرمایهگذار به سرمایهگذاری خطرپذیر و فعالیت صاحبان کسب و کار در موضوع سرمایه است، اظهار کرد: «همچنین تغییر و تحولی که وی سی ها یا همان سرمایهگذاران خطرپذیر در یک سازمان میخواهند ایجاد کنند مسئولیت آنها را سنگینتر میکند.»
او با تاکید بر اینکه شرکت خود را محدود به هیچ حوزهای نکرده است، گفت: «سعی کردیم در حوزههای مختلف فعالیت کنیم. تصور بر این است که اگر در حوزه جدید ورود میکنیم میتوانیم از دامین اکسپرها استفاده کنیم ولی چالشهایی که وجود دارد عمدتا در حوزههای مدیریتی یکسان است. ما فرضمان بر این است که در حوزه وی سی حتما کوفاندرها و دوستانی که هستند باید همراه باشند و شاید این مساله الزام اولیه است.»
نخجوانی افزود: «طبیعتا یک سری ریسکها اقتصادی است و ریسکهای تامین سرمایه است که در همه سرمایهگذاریها وجود دارد. آن چیزی که برای ما خیلی به اصطلاح جدی است ریسک مدیریت است. ریسکهای مدیریتی در سازمانها، بزرگترین چالش داخل خود هستند.»
او با بیان اینکه بیشترین شکست در سرمایهگذاری در حوزه اجراست، افزود: «بزرگترین چالشی که ما داریم کمبود مدیران اجرایی است. از پایین ترین لایههای سازمان تا بالاترین لایههای سازمان در شرکتهای مختلف ما به دنبال آدمهای هستیم که مشتاق باشند برای یادگیری و تشنه ساختن باشند.»
سرمایهگذاری خطرپذیر در زنجیره
«یحیی پالیزدار» مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی فولاد مبارکه دیگر سخنران پنل بود. او با بیان اینکه فولاد مبارکه یکی از صنایع معروف و قدیمی در صنعت است، گفت: «ما تقریبا تنها فولادسازی هستیم که تمام زنجیره را داریم یعنی از رنگ تا سنگ را داریم و تقریبا ۱۴۰ شرکت زیرمجموعه داریم. اخیرا تصمیماتی در گروه گرفته شد که بتوانیم آرام آرام صنعت های دیگر را هم تجربه کنیم.»
پالیزدار با بیان اینکه داستان سرمایهگذاری خطرپذیر فولاد به سال ۹۶ برمیگردد، افزود: «در سال ۹۶ گروهی از دانشگاه تهران و مجموعه دیگری از وزارت علوم سعی کردند که مجموعه های مختلف را در فولاد سازی مچ پورت بکنند و از دو درایور اصلی پایداری و افزایش سودآوری به این نتیجه رسیدند که سراغ ایجاد اکوسیستم نوآوری بروند. سال ۹۹ شرکتی تاسیس شد که من افتخار دارم مسئولیتش را داشته باشم . این شرکت در سال ۱۴۰۰ فعال شد.»
مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی فولاد مبارکه با بیان اینکه این شرکت حدود ۱.۳ همت اعتبار سرمایهگذاری کرده تا است، افزود: «سعی داریم متمرکز و داخل زنجیره عمل بکنیم. واقعیتش خیلی خارج از زنجیره ارزش سرمایه گذاری نمیکنیم.»
او با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد از مجموعه و معادن هم متعلق به گروه فولاد مبارکه است، اظهار کرد: «رویدادی با عنوان فولادی شو برگزار میکنیم و سعی میکنیم افرادی در حوزههایی که صنعت فولاد پتانسیل سرمایه گذاری دارد و تیم هایی که در هدف ما هستند پیدا کنیم. ما در داخل گروه ۳ هلدینگ سرمایه گذاری دیگر هم داریم و این هلدینگ ها وظیفه دارند شرکت های بالغ را پیدا کرده و روی آن ها سرمایه گذاری کنند.»
مطالب مرتبط
بیانیه انجمن فینتک در خصوص مسدودی درگاه صرافیهای رمزارز
گزارش پنل کارآفرینان یلداسامیت؛ رقابت، اکوسیستم استارتاپی را توسعه میدهد
«یارا»ی ایرانسل به بازدیدکنندگان تلکام۱۴۰۳ ارائه شد
پربازدیدهای هفته
سرویس جدید «فودرو» اسنپفود چگونه کار میکند؟
رونمایی از ابرما در تلکام ۱۴۰۳
گزارش یلداسامیت؛ تپسی بعد از سرمایهگذاری گلرنگ
روایت میلاد منشیپور، بنیانگذار تپسی در یلداسامیت
پادکست زوم