براساس دادههای top10vpns از میزان استفاده از فیلترشکنها در زمان بحران در کشورهای متفاوت، استفاده از این برنامهها در زمان محدودسازی اینترنت اوج میگیرد. در اینفوگرافیک زیر کشورهایی مشاهده میشود که در دوران بحران خود در سال میلادی جاری بیشترین میزان رشد استفاده از فیلترشکن را تجربه کردهاند.
رتبه اول در این فهرست به کشور سریلانکا تعلق میگیرد. در سوم اوریل سال ۲۰۲۲ دولت این کشور اقدام به فیلتر کردن پلتفرمهای فیسبوک، یوتیوب، توییتر، واتساپ، وایبر و غیره کرد و این قطعی تا ۱۲ ساعت ادامه پیدا کرد. این اتفاق پس از آن صورت گرفت که رییس جمهور سریلانکا قدرت زیادی را به نیروهای امنیتی داد و پس از آن شاهد شکل گرفتن اعتراضات گستردهای در این کشور بودیم که با مطالبه استعفای رییس جمهور ادامه پیدا کرد. مردم این کشور در این برهه رشد خیرهکننده ۱۷۰۷۵ درصدی را به ثبت رسانده است.
رتبه دوم این فهرست به کشور قزاقستان اختصاص پیدا کرده است. اواخر دسامبر ۲۰۱۷ دولت این کشور به اقدامات شدید متوسل شد و قطعی گسترده اینترنت را که حداقل هشت ساعت طول کشید را رقم زد و دسترسی مردم به اخبار و رسانههای اجتماعی را مسدود کرد. در نهایت صحنه هایی از هرج و مرج و خودروهای سوخته به توانست به شبکههای خبری در جهان راه یافت. این اختلالات در بحبوحه اعتراضات گسترده علیه افزایش ناگهانی قیمت انرژی که در آخر هفته در شهر غربی Zhanaozen آغاز شد، به اوج خود رسید که اثر آن را میتوان در میزان افزایش استفاده از فیلترشکنها که در نمودار آمده است، مشاهده کرد.
در رتبه سوم هم ایران قرار میگیرد که بعد از این دو کشور قرار گرفته است و رشد ۳۰۵۶ درصدی را تجربه کرده است. عمده رشد استفاده از فیلترشکن در ایران پس از فوت مهسا امینی و محدودیتهای گسترده در اینترنت و همچنین فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ رخ داد. تفاوتی که فیلترینگ در ایران با سایر دنیا تا اینجای کار داشته است، تفاوت در مدت زمان فیلتر بودن است. چراکه در حال حاضر بیش از ۱۰ روز است که این پلتفرمها در ایران فیلتر هستند.
علاوه بر این کشورها میتوان به دو کشور روسیه و اوکراین هم اشاره کرد که در وضعیت جنگی به سر میبرند و به ترتیب رشدهای ۲۶۹۲ و ۶۰۹ درصدی را پشت سر گذاشتهاند.
منبع: فردای اقتصاد